lunes, 7 de junio de 2010

WIKI
Què és?
Un wiki permet crear documents col.lectivament per mitjà d'un navegador web utilitzant un llenguatge senzill.
La velocitat de creació i actualització de pàgines és un dels aspectes definidors de la tecnologia wiki.
Generalment les modificacions s'accepten sense revisió prèvia, i molts wikis estna oberts al públic en general, o almenys a totes les persones que tenen accès al servidor, en el nostre cas, a l'assignatura.
Mòdul wiki de moodle: capacita ler persones que l'utilitzen a treballar plegats en pàgines web, afegir-hi contingut, ampliar-lo i modificar-lo. Les versions anteriors no es suprimeixen mai i es poden restaurar. És una eina molt adequada per treballar de manera col.laborativa.
És recomanable fer servir el navegador Mozilla-Firefox.
Resum del funcionament, pestanyes i funcions del Wiki
Visualització: per veure l'estat actual d'un document elaborat amb el Wiki, haurem d'obrir la pestanya "visualitza" del menú.
Editar: és la millor manera de redactar un document amb el wiki, utilitzant aquesta pestanya del menú, elaborant directament el text amb l'editor. Existeix també l'opció d'importar un text que prèviament hem redactat amb un altre programa ( Word,etc.), però s'haurà de tenir present que possiblement el text importat canviarà respecte de l'original.
Neteja d'HTML de Word: esborra totes les característiques formals del text.
Create anchor: serveix per crear notes a peu de pàgina. Una vegada creada la nota al final del document amb el número que correlativament li correspongui, escriure el text. Seguidament seleccionarem el número de la nota i premerem el botó "create anchor" de l'editor, llavors escriurem el número de la nota i premerem "d'acord". Llavors ens situem al lloc del text on volem que quedi constància de la nota i premem el botó "superíndex" de l'editor, escrivim el número de nota i tornem a prèmer "superíndex". Seleccioanr el número de nota, prèmer el botó "insereix un enllaç web", seleccionar el número de nota i prèmer "d'acord". Finalment, clicar en el botó "desar".
Per adjuntar imatges:clicar el botó "navega", buscar l'arxiu que volem adjuntar, seleccionar-lo i clicar "abrir", seguidament clicar l'opció "penja", copiar el nom de l'arxiu entre claudators, enganxar el text en l'editor i finalment "desar".
El wiki també permet afegir documents adjunts al text que estem redactant, obrint la pestanya "adjunts" i seguint el formulari de la seguent manera: navega + seleccioanr arxiu i prèmer obrir ( nom de l'arxiu tot junt i sense espais) + anomenar l'arxiu sobre el contingut del quadre, desa amb un altre nom + prèmer "FileUpload" per penjar el document.
Accès directe al fitxer adjunt:
  1. Posar-nos sobre le nom del fitxer "adjunts", clicar amb el botó dret i prèmer "copiar acceso directo".
  2. Tornar a "editar", seleccioanr la paraula i posteriorment prèmer "insereix un enllaç web".
  3. Enganzar la direcció URL al quadre de diàleg que sortirà.
  4. Prèmer "d'acord" i finalment desa.

Evolució del document:

Quan obrim la pestanya "història" veurem les diferents versions del mateix document des de la seva creació en ordre cronològic.

Informacíó que trobarem en cada una de les versions:

  1. Versió de la modificació
  2. Autor de la modificació
  3. Moment en que es va iniciar el procés de creació del document
  4. Data de la modificació

En cada una de les versions es pot elegir entre "navega" ( per veure l'estat del document en aquesta aportació) o bé " recupera" ( permet eliminar aquesta aportació.

Diff: ens indica els canvis introduïts en el document ( paràgraf negreta = no ha estat canviat, paràgraf vermell = ha estat modificat, paràgraf verd = com ha quedat després de la modificació).

Utilitat dels wikis en les escoles

" The practice of participating in wikis, and social software more generally, could potentially provide a structure supporting a community of practice model of learning as individuals come together, and develop a repertoire of shared practices, bringing new experiences to the group and learning from the group's existing practices."

En resum, el wiki és undels programes més potents, senzills i versàtils de redacció col.laborativa de documents en un entorn web dinàmic, participatiu i col.laboratiu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario