martes, 8 de junio de 2010

HOT POTATOES


Hot Potatoes és un conjunt de sis eines d'autor per a crear activitats interactives basades en pàgines web, desenvolupat per l'equip d'Investigació i Desenvolupament de la Universitat de Victoria (Canadà).

Per a dissenyar activitats amb Hot Potatoes és necessari descarregar-se primer el programa.

Aquestes eines ens permetran crear exercicis en qulsevol llengua, inclòs l'espanyol, el francès, l'alemany, el català,etc.





El programa pot descarregar-se des de la web oficial de Hot Potatoes, que és la següent:





http://hotpot.uvic.ca/





No obstant, cal saber que per a realitzar les activitats no és necessari el programa, només es necessita el navegador.





Eines que conté el programa:





- Exercicis d'emplenar buits: JCloze genera exercicis d'emplenar buits. És pot posar un número il.limitat de possibles respostes correctes per a cada espai buit, si l'alumne té dubtes, pot demanar ajuda i se li mostrarà una lletra de la resposta correcta cada cop que cliqui sobre el botó "ajuda". Es poden incloure pistes específiques en cada espai buit. S'inclou l'opció de puntuació automàtica.





JCloze. Genera un text amb espais en blanc, on hem d'introduir les paraules que falten.





Funcionament: enganxarem el text i seleccionarem les paraules que volem suprimir. Amb les opcions "forat/esborra forat" anirem creant els buits. L'aplicació ens donarà diferents opcions ( pista orientativa - respostes alternatives correctes).
Guardar: "guardar como" al disc dur, tindrà l'extensió .jcl.
Permet inserir imatges i configurar l'aspecte i característiques del document que volem crear.
- Exercicis d'elecció múltiple: JQuiz permet elaborar exercicis basats en preguntes. Cada pregunta pot tenir tantes respostes com desitjem i qualsevol d'aquestes pot ser correcta. En contestació a cada pregunta es dóna a l'alumne una retroalimentació específica i apareix el percentatge d'encerts cada vegada que es seleccioan una resposta correcta. No obstant, a part de l'opció de realitzar tests amb respostes d'elecció múltiple, es pot elegir entre 3 tipologies més de pregunta-resposta:
1. preguntes de respostes curtes 2. preguntes híbrides 3. preguntes de multi selecció.
Funcionament: escriurem el títol, la pregunta i les possibles solucions. Introduides les dades guardarem el projecte ( .jpz). Per acabar, clicarem sobre "exportar a web" del menú arxiu ( extensió .html). Pujarem l'arxiu al nostre servidor web i ja està en funcionament.
- Exercicis d'emparellament o ordenació: JMatch. A l'esquerra ubicarem una llista d'elements (text o imatges) i a la dreta elements desordenats, amb correspondència entre ells.
A l'aula: aplicació útil per emparellar vocabulari amb imatges o traduccions. L'alumne haurà d'unir els elements d'una columna amb els de l'altra.
- Exercicis de reconstrucció de frases o paràgrafs: JMix crea la reconstrucció de paraules o paràgrafs a partir de paruales desordenades. Podem especificar tantes respostes correctes diferents com vulguem, podem treballar amb signes de puntaució i incloure un botó d'"ajuda" per a l'alumne.
Funcionament: a partir d'una oració base introduida pel professor/a, l'alumne podrà ordenar de manera diferent les paraules que la composen per a formar oracions que també siguin correctes.
-Mots encreuats: JCross. Pots utilitzar una quadrícula de qualsevol tamany. Com en el cas de JQuiz i JCloze, un botó d'ajuda permet a l'alumne solicitar una lletra en cas de que la necessiti.
A l'aula: aquests exercicis de mots encreuats aniran orientats principalment a l'aprenentatge de vocabulari.
- The Masher: permet compilar, de manera automàtica, els exercicis de Hot Potatoes en unitats didàctiques o de programació.
Metodologia: The Masher = arxiu/obrir arxius = seleccionar tots els documents = Obrir = OK a tot. Guardar el projecte en una carpeta del disc dur = aspecte = botons = índex ( títol del projecte) = construïm la unitat.
El projecte final consta d'un índex amb els títols de tots els exrecicis, al clicar sobre ells, accedirem a totes les activitats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario